Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

Warmtepomp

Heel eenvoudig: het pompt warmte uit de omgeving het huis in, brengt het naar een hoger temperatuurniveau en maakt het zo bruikbaar voor verwarming. De warmtepomp werkt in principe als een koelkast – alleen omgekeerd. En als het apparaat moet koelen in plaats van verwarmen, wordt de warmte niet uit de buitenlucht gehaald, maar uit de binnenlucht. Hier leggen we uitgebreid uit hoe een warmtepomp werkt!

Wat bizar klinkt, is gewoon een slimme uitvinding

Wat bizar klinkt, is gewoon een slimme uitvinding Warmtepompen gebruiken aardwarmte, grondwater of lucht om warmte op te wekken. Er zijn vele varianten en uitvoeringen, met verschillende efficiëntieniveaus en dus verschillende toepassingsgebieden. Laten we het voorbeeld nemen van een pekel-water-warmtepomp die de warmte uit de grond gebruikt met behulp van een geothermische sonde. Deze bestaat uit drie circuits, elk één in de grond, in de warmtepomp zelf en voor de warmteverdeling in huis.

Warmte uit de grond

In het eerste circuit wordt een vorstbestendige vloeistof door leidingen door de grond gestuurd, vaak 100 tot 300 meter onder de grond. Het wordt daar al snel rond de 20 graden, min of meer constant dankzij de natuurlijke aardwarmte, die door de aardlagen relatief geïsoleerd blijft van de buitentemperatuur. Door deze opgewarmd stijgt de vloeistof weer en bereikt de warmtepomp.

Een warmtepomp werkt echter niet alleen met aardwarmte. Bij de water-water warmtepomp wordt water of grondwater gebruikt in een eerste circuit tot aan een tussencircuit stroomopwaarts van de warmtepomp. Er is ook een circuit met een vorstvrij mengsel van het overdrachtspunt naar de warmtepomp. In de lucht/water-warmtepomp wordt circuit 1 direct met lucht gevuld.

De warmtepomp

De tweede cyclus bevat de eigenlijke toverdrank: een koelmiddel, bijvoorbeeld propaan zoals in de Hoval Belaria pro. Absoluut een chemisch element dat niet verdampt bij 100 graden zoals water, maar eerder bij temperaturen ver onder de min. Dienovereenkomstig is de uit de grond opgewarmde vloeistof voldoende om het koelmiddel in stoom om te zetten. In de motoraangedreven compressor wordt deze vervolgens quasi geperst, d.w.z. gecomprimeerd. Dit verhoogt de temperatuur verder. Uit één eenheid elektriciteit kunnen drie tot vijf eenheden warmte worden opgewekt – overigens aangegeven in de seizoensprestatiefactor (SPF) van een warmtepomp.

Het verwarmingssysteem

De hete stoom wordt nu langs het derde circuit, het verwarmingscircuit, geleid. Hierin zit gewoon het verwarmingswater, dat nu door de stoom wordt opgewarmd en vervolgens de warmte in de leidingen van onze radiatoren of heaters brengt – en dus in onze kamers.

Hier kun je overigens de beste warmtepompen vinden.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?
Schuiven naar boven